Preverite zakaj je prezračevanje tako pomembno

Kontakt: 051 39 55 39 | info@montago.si

Stalen dotok svežega zraka brez izgube energije

Zagotavljanje kvalitetnega bivalnega okolja z odvajanjam presežne vlage, neprijetnih vonjav, škodljivih snovi in CO2 , dovajanje svežega zraka.

Samodejno neslišno delovanje

Ventilatorska enota ima vgrajen senzor vlage in temperature in zato samodejno prilagaja jakost delovanja v 5 stopnjah.

Enostavna in hitra vgradnja tudi na obstoječih objektih

Sistem uravnavanega mehanskega prezračevanja namestimo lokalno, torej v vsak prostor posebej, tako da vgradnja centralnega sistem ni potrebna.

Vzdrževanje brez stroškov

Za vzdrževanje in čiščenje obisk serviserja ni potreben. Dostop do filtrov in izmenjevalca toplote je zelo enostaven.

Možnost eko subvencije

Možno je pridobiti nepovratno subvencijo EKO SKLADA v višino do 20 % vrednosti investicije.

Zagotovljen servis in garancija 5 let

Vgradnjo in servisiranje zagotavlja partnersko podjetje Hydroplan, ki ima 25 letne izkušnje na področju klimatizacije in prezračevanja.

Stalen dotok svežega zraka brez izgube energije

Ustrezna klima v prostoru je temelj udobnega bivanja.
Pri zamenjavi starega stavbnega pohištva z novim, energijsko bolj učinkovitim, ponavadi spregledamo, da smo s tem prekinili prezračevanje prostorov, ki je nemoteno potekalo tudi pri zaprtih oknih in vratih, saj so praviloma slabo tesnila. To še posebej hitro opazimo pri menjavi strešnih oken, ko se pri nezadostnem zračenju tam kondenzna vlaga najprej pojavi.

Zato je zelo pomembno zagotoviti dodatno zračenje stanovanja, ki nam prej morda ni bilo v navadi. To bodisi pomeni pogosto in temeljito zračenje z odpiranjem oken in ustvarjanjem prepiha, bodisi z vgradnjo sistema uravnavanega mehanskega prezračevanja, ki zagotavlja ustrezn dotok svežega zraka v prostor.

Z odpiranjem oken gibanja zraka od čistih prostorov proti obremenjenim ne moremo učinkovito doseči, kar pomeni, da vseh prostorov ne moremo optimalno prezračiti. Obenem pa bi s pogostim odpiranjem oken izgubljali veliko dragocene energije, ki jo potrebujemo za njihovo ogrevanje.

Tako se je pojavila potreba po uravnavanem mehanskem prezračevanju, ki ga lahko nadgradimo z vračanjem toplote odpadnega zraka, s tako imenovano rekuperacijo. Prezračevalne naprave s funkcijo rekuperacije imajo vgrajen zračni prenosnik toplote s katerim zmanjšamo energijske izgube pri prezračevanju.

Uravnavano mehansko prezračevanje z rekuperacijo je primerno namestiti tako pri novogradnjah kot pri sanacijah zgradb. Uporabljamo ga za prezračevanje stanovanjskih prostorov v eno ali večstanovanjskih hišah, namestimo pa jih lahko tudi v manjših poslovnih prostorih, kot so pisarne, ordinacije, kozmetični ali frizerski saloni, ipd.

Samodejno neslišno delovanje

Ventilatorska enota sistema uravnavanega mehanskega prezračevanja z enosmernim zračnim tokom SITALI SF 150 ima vgrajen senzor vlage in temperature in zato samodejno prilagaja jakost delovanja v 5 stopnjah, možne pa so tudi ročne nastavitve jakosti z daljincem.

Namenjena je stalnemu obratovanju, saj pri tem oddaja šum le 10 dB(A), toliko, kot npr. človeško dihanje.

Enostavna in hitra vgradnja,
tudi na obstoječih objektih

Sistem uravnavanega mehanskega prezračevanja OLIMPIA SPLENDID namestimo lokalno, torej v vsak prostor posebej, tako da vgradnja centralnega sistem ni potrebna. Montaža je enostavna, kar pomeni velik prihranek pri stroških montaže, brez težav pa se vgradi tudi pri obstoječih stavbah.

V zunanjo steno objekta zvrtamo luknjo premera 160 mm, potrebno pa je zagotoviti še elektično napajane 220 V. Napeljava se lahko izvede podometno (od najbližje doze) ali nadometno v ustreznih kanalih (kot npr. pri klimatskih napravah).

Vzdrževanje brez
stroškov

Za vzdrževanje in čiščenje enote obisk serviserja ni potreben. Dostop do filtrov in izmenjevalca toplote je namreč zaradi magnetne pritrditve pokrova in ventilatorja zelo enostaven. Filter se po potrebi spere z vodo, posuši in namesti nazaj.

Subvencija EKO SKLADA

Velja do porabe sredstev

 

V primeru, da se odločite za vgradnjo sistema uravnavanega mehanskega prezračevanja z rekuperacijo toplote OLIMPIA SPLENDID, vam lahko pomagamo pri pripravi dokumentacije, ki jo morate poslati na Eko sklad:

 PRED IZVEDBO

  • originalni predračun z žigom in ustreznim datumom veljavnosti,
  • fotografije notranjih sten, kjer je predvidena vgradnja rekuperatorjev (s fotografij mora biti razvidno, da naložba še ni bila izvedena),
  • vloga Eko sklada
  • fotografija hišne številke in kopija gradbenega dovoljenja.

 PO IZVEDBI

  • originalni račun,
  • potrdilo o plačilu
  • izjava o zaključku naložbe
  • fotografije vgrajenih elementov

Zagotovljen servis
in garancija

Vgradnjo in servisiranje zagotavlja partnersko podjetje Hydroplan, ki ima 30 letne izkušnje na področju klimatizacije in prezračevanja. Na voljo smo vam za vsa morebitna dodatna pojasnila in tehnično podporo.

Na vgrajene naprave uravnavanega mehanskega prezračevanja OLIMPIA SPLENDID zagotavljamo 2 letno garancijo.

Pogosta vprašanja

1. Zakaj vgraditi sistem uravnavanega mehanskega prezračevanja?

Potreba po vgradnji sistemov uravnavanega mehanskega prezračevanja je nastala zaradi zahtev varčevanja z energijo v zgradbah. Sodobne stavbe z vgrajenimi dobro izolativnimi materiali in stavbnim pohištvom imajo zelo nizko zračno prepustnost.

Občasno in naključno zračenje prostorov ponavadi pomeni izgubo energije, ki smo jo vložili v ogrevanje. Nezadostno zračenje pa ima za posledico pojavljenje prekomerne vlage in plesni, kar ustvarja nezdrave bivalne pogoje. Rešitev problema so kvalitetni in zanesljivi prezračevalni sistemi.

2. Ali sistem uravnavanega mehanskega prezračevanja lahko vgradimo tudi samo v posamezen prostor?

Najbolje je sistem vgraditi za bivalne prostore kot celoto, torej za hišo, stanovanje ali apartma, možno pa ga je namestiti tudi zgolj v posamezen prostor, kot so npr. sanitarije, kuhinja ali spalnica.

3. Kaj dosežemo z vgradnjo sistema uravnavanega mehanskega prezračevanja?

Ustrezno zračenje občutno vpliva na porabo energije za ogrevanje. Posebej pri menjavi strešnih ter tudi ostalih oken v starejših stavbah je treba zaradi boljše izolativnosti le teh zagotoviti dodatno zračenje stanovanja, ki nam prej morda ni bilo v navadi. To bodisi pomeni pogosto in temeljito zračenje z odpiranjem oken in ustvarjanjem prepiha, bodisi z vgradnjo sistema uravnavanega mehanskega prezračevanja, ki zagotavlja ustrezno menjavo zraka.

Z odpiranjem oken gibanja zraka od čistih prostorov proti obremenjenim ne moremo učinkovito doseči, kar pomeni, da vseh prostorov ne moremo optimalno prezračiti. Obenem pa bi s pogostim odpiranjem oken izgubljali veliko dragocene energije, ki jo potrebujemo za njihovo ogrevanje.

Tako se je pojavila potreba po uravnavanem mehanskem prezračevanju, ki ga lahko nadgradimo z vračanjem toplote odpadnega zraka, s tako imenovano rekuperacijo. Prezračevalne naprave s funkcijo toplotnega zaobitja (rekuperatorji) imajo vgrajen zračni prenosnik toplote s katerim zmanjšamo energijske izgube pri prezračevanju.

V slabo prezračenih prostorih se pojavljajo neprijetne vonjave, visoka koncentracija ogljikovega dioksida, vlaga, plesen in pomanjkanje kisika.

Z vgradnjo sistema uravnavanega mehanskega prezračevanja dosežemo samodejno odvajanje izrabljenega zraka z neprijetnimi vonjavami, odvajanje odvečne vlage in dovajanje svežega in filtriranega zraka, primerno zdravo stanje zgradbe in klime v bivalnih prostorih in preprečevanje nastajanja plesni, zmanjšanje prepiha in vdora zunanjega hrupa in prahu in varčevanje z energijo.

4. Kako sistem uravnavanega mehanskega prezračevanja odpravlja vlago v prostorih?

S stalno zadostno ventilacijo in vgrajenim senzorjem vlage v vsaki ventilatorski enoti.

Montago d.o.o.

Divjakova 8
1000 Ljubljana

info@montago.si
+386 (0)51 39 55 39